Pages

Monday, 2 February 2015

Cara Mengelakkan Serangan Asthma

Teks : Rahayu Mat Lazim
Sumber infomasi : Pembacaan dan pengalaman sendiri

Berjumpa kembali setelah beberapa hari tidak dapat menulis di blog ini disebabkan masalah kesihatan yang tak mengizinkan. Sakit kita tidak dapat menjangka bila akan menyerang.  Ini mengingatkan saya sepatutnya saya lebih bersedia untuk menyiapkan tugasan lebih awal untuk berhadapan dengan situasi begini supaya blog ini tidak terbiar sepi sahaja. Apapun hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca tip kesihatan berkenaan penyakit asthma.
Bagaimana Asthma Terjadi

Otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung kepada paru-paru menjadi kejang. Ketika otot-otot kejang saluran udara mengecil dan menghalang penafasan. Jika persakit mempunyai kahak yang pekat ini akan menyebabkan keadaan pesakit akan lebih teruk, kerana kahak yang pekat akan menutup saluran penafasan. Apabila saluran nafas tertutup paru-paru tidak akan mendapat bekalan udara yang cukup dan menyebabkan pesakit sukar untuk bernafas.

Tanda-tanda Awal Asthma
 1. Batuk yang kerap pada waktu malam
 2. Sesak nafas
 3. Berasa sangat letih atau lemah apabila berjalan
 4. Berdehit atau batuk selepas membuat senaman
 5. Rasa letih dan cepat marah
 6. Tanda-tanda selsema atau alahan (bersin,hidung berair, batuk, kesesakan hidung, sakit tekak dan sakit kepala)
 7. Masalah tidur
Jika berlaku tanda-tanda awal asthma anda hendaklah segera mendapatkan rawatan kerana serangan asthma boleh meningkat dengan cepat.

Punca-punca penyebab Asthma
 1. Asap rokok, asap bakaran sampah dan asap kenderaan
 2. Bulu haiwan peliharaan seperti kucing dan arnab
 3. Lipas dan tahi lipas
 4. Habuk yang terkumpul pada permaidani, kipas, langsir, bunga hiasan dan lain-lain
 5. Bau minyak wangi dan bau sabun pembersih yang kuat
 6. Debunga dari pokok bunga atau rumput
 7. Cuaca sejuk yang melampau kadangkala seperti hujan
 8. Cuaca yang terlalu panas
 9. Selsema atau jangkitan virus pada saluran penafasan
 10. Aktiviti lasak seperti berlari dan bersukan.
Cara Mencengah Dari Serangan Asthma

Setakat hari ini tidak ada lagi ubat yang boleh menyembuhkan pesakit asthma sepenuhnya tapi masih boleh dirawat walaupun tiada jaminan ia tidak akan berulang. Pesakit boleh mencengah dari serangan asthma dengan mengenal pasti punca serangan asthma dan menghindari dari punca-punca tersebut. Memang sukar untuk pesakit menghindari sepenuhnya terutama bagi pesakit yang alah pada habuk dan asap kenderaan sewaktu berada di luar rumah. Cuma kurangkan keluar jika tak perlu dan pilih waktu-waktu yang sesuai untuk keluar dan pastikan rumah sentiasa bersih dari habuk yang terkumpul. Hindarkan menghias rumah dengan bunga-bunga plastik dan permaidani yang mudah mengumpul habuk. Elakkan dari memelihara binatang yang berbulu di rumah.
No comments:

Post a Comment