Pages

Tuesday, 3 February 2015

Ayam Masak Kicap

Teks : Rahayu Mat Lazim
Gambar : Carian google


Kongsi resepi hari ini ringkas sahaja masakan kesukaan anak-anak di TASKA, iaitu ayam masak kicap. Ayam dan kanak-kanak tidak boleh dipisahkan ayam masak kicap ini adalah masakkan kegemaran anak-anak di TASKA saya selain dari nasi ayam.






Bahan-bahan

1/2 ekor ayam dipotong kecil
1biji bawang besar (dipotong nipis)
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Kicap secukupnya
Minyak masak untuk mengoreng


Bahàn untuk di tumbuk atau dikisar

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1inci halia
1 batang serai
1inci kunyit hidup
7 ulas cili api (biasanya saya tiadak meletakan cili apabila  memasak untuk anak-anak di TASKA)


Cara-cara memasak
  • Basuh ayam sehingga bersih dan ketepikan
  • Tumbuk atau kisar semua bahan seperti dinyatakan di atas (saya memilih untuk menumbuk)
  • Gaul semua bahan yang ditumbuk dengan ayam yang telah dibersihkan bersama garam dan asam keping sehingga sebati
  • Panaskan minyak ke dalam kuali
  • Apabila minyak Sudah panas masukkan semua bahan tadi kecuali bawang besar dan kicap tutup kuali lebih kurang 10 minit
  • Selepas 10 minit buka penutup kuali dan kacau ayam supaya tidak hangus masukakkan kicap dan bawang besar
  • Setelah kuahnya agak kering dan masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba.