Gambar : Carian google
Sebut patin masak tempoyak buat saya rasa rindu masakan patin tempoyak air tangan mak. Patin tempoyak emak ada berbagai versi kerana mak akan menambahkan berbagai bahan tambahan seperti timun tua, terung telunjuk, petai, batang keladi dan bermacam lagi yang bersesuaian tapi bahan asasnya tetap sama. Hari ni saya nak berkongsi resepi masak tempoyak versi mak.
Bahan-bahan Asas
- 1 ekor ikan patin (sederhana besar)
- 5-7 biji cili api (kalau mahu lebih pedas boleh tambah)
- Kunyit hidup 2 inci
- 3 ulas bawang merah
- Daun kesum 10 tangkai
- Daun pijat (bahan ini menjadikan patin temponyak mak agak berbeza dari resepi patin tempoyak yang biasa)
- Tempoyak 1 senduk
- Asam keping (jika perlu untuk menambahkan rasa masam terutama kalau kita menggunakan tempoyak baru)
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
Bahan tambahan (pilih salah satu bahan tersebut, tak letak pun tak mengapa)
- Timun masak, petai, rebung, batang keladi dan terung telunjuk (boleh juga letak bahan tambahan lain yang sesuai)
Cara Memasak
- Basuh ikan bersih-bersih (gunakan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan) dan masukkan dalam periuk
- Tumbuk cili, kunyit hidup dan bawang (tambah sedikit garam supaya senang semasa menumbuk agar bahan-bahan yang ditumbuk tak terpercik keluar dari lesung batu. boleh juga kisar guana blender tapi bagi saya bahan yang ditumbuk lagi sedap rasanya)
- Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk berisi ikan
- Masukkan air (sampai ikan tenggelam)
- Masukkan tempoyak
- Masukkan daun kesum dan daun pijat
- Kacau pelahan-lahan (supaya semua bahan-bahan tadi sebati)
- Letakkan di atas api yang pelahan sehingga masak (masak sehingga kuah agak surut dan pekat)
- Tambah garam secukup rasa
Siap di hidangkan |
Daun Pijat
Sejenis daun bentuknya seperti daun kunyit tapi baunnya seperti serangga yang bernama pijat (sebab itu ia dipanggil daun pijat ). Sesetengah orang tidak menyukai baunya tapi bagi saya baunya menaikkan aroma pada masakkan dan menambahkan selera untuk makan.
Daun Pijat |